torsdag 23 april 2009

Skolverket vs Sollefteå Kommun

Enl svensk lag:
7 § När vårdnadshavaren har anmält behov av plats inomförskoleverksamheten eller skolbarnsomsorgen, skall kommunenerbjuda plats utan oskäligt dröjsmål.Kommunen kan fullgöra sin skyldighet enligt 6 § också genom attutan oskäligt dröjsmål hänvisa barnet till en motsvarande platsi enskild förskola eller enskilt fritidshem.Kommunen skall ta skälig hänsyn till vårdnadshavarens önskemålom omsorgsform när den erbjuder plats inom förskoleverksamheteneller skolbarnsomsorgen enligt första eller andra stycket.Lag (1998:352).8 § Plats inom förskoleverksamheten eller skolbarnsomsorgenskall erbjudas så nära barnets eget hem eller skola som möjligtmed beaktande av vad som krävs för att effektivt utnyttjalokaler och andra resurser. Skälig hänsyn skall också tas tillvårdnadshavarens önskemål. Lag (1997:1212).

Enl Sollefteå Kommun:
Det är barn- och skolnämnden som har huvudansvaret för kommunens grundskolor. Alla barn är garanterad en plats i en kommunal skola, och har rätt till en plats i en skola nära hemmet. Du som förälder kan fritt välja att låta ditt barn gå i en annan av kommunens skolor, förutsatt att det finns plats. Detta gäller både kommunens egna skolor och de fristående skolorna.

Kyss mig där bak-vart tog den delen med "Skälig hänsyn till vårdnadshavarens önskemål" vägen. Både jag och Micke är vårdnadshavare. Men hänsyn tas bara till vart Arvid är skriven. Och än så länge kan barn bara vara skriven på en adress och där stannar hänsynen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar